Opstelling met Paarden

Paard als spiegel

Paarden zijn dieren die helder kunnen voelen en eenduidig reageren. Voelen ze leiderschap, dan gaan ze mee. Voelen ze twijfel of geen verbinding, dan gaan ze niet mee. Een paard kun je niet meetrekken. Het is een bijzondere ervaring wanneer zo’n enorm groot en sterk paard ‘zomaar’ met je meeloopt wanneer jij je kunt verbinden met jouw kracht. Een paard is een prachtige en krachtige spiegel!

De kudde

De opstellingen met paarden doe ik samen met Laurie Hoenders, eigenaar van een kudde van vijf paarden:

Paarden zijn meesters in het lezen van lichaamstaal en energie. Dit is de manier waarop zij communiceren in de kudde. De kleinste non-verbale signalen worden door paarden opgemerkt. Ze voelen haarfijn aan wat er speelt en wat er nodig is om de groep in balans te houden om te kunnen overleven. Als mens kom je in de kudde en voelen en merken zij op hoe je bent op dit moment, wat er eventueel nodig is om de stabiliteit in de kudde te behouden. Het is aan mij om je dit te vertellen vanuit lichaamstaal. Het gebeurt op een veilige en plezierige manier “. 

Systemisch werk en de kudde

Wanneer je met jouw vraag of verlangen in de kudde komt, voelen en zoeken de paarden met je mee naar balans en stabiliteit. Ze laten je zien waar de spanning zit en helpen dit af te voeren: ze zijn altijd gericht op rust en balans in het systeem. Samen met Laurie duid ik wat de paarden laten zien. We ervaren in het moment welke stappen naar heling mogelijk zijn.

Splitsing

Soms maken we (op jonge leeftijd) dingen mee die te overweldigend zijn voor ons zenuwstelsel om op het moment zelf helemaal toe te laten en te verwerken. Het beste wat we dan kunnen doen is afsplitsen. We splitsen een stuk pijn af en daarmee ontwikkelen we tevens een ander deel: een overlevingsmechanisme.

Rondom pijn en trauma, bevinden zich in onze psyche dus drie delen: een pijnstuk dat we hebben afgesplitst, een overlevingsdeel wat ons helpt deze pijn niet te veel toe te laten zodat we verder kunnen leven. Daarnaast is er ook altijd een gezond deel dat uiteindelijk het verlangen en de kracht in je aanspreekt om de pijn te helen en de splitsing op te heffen.

Heling

Als je een stap naar heling wilt maken, spiegelen paarden ons haarfijn wanneer dit vanuit een overlevingsdeel is ingegeven of wanneer we vanuit onze gezonde, volwassen kracht een stap maken. Deze spiegel maakt dat we in samenwerking met de paarden de splitsing heel helder kunnen ervaren, kunnen verzachten, onze draagkracht kunnen vergroten en letterlijk en figuurlijk een stap kunnen maken naar meer rust en balans.

De kudde woont in de buurt van Driebergen op de Utrechtse Heuvelrug, wees welkom!