Leertraject ‘Systemisch Coachen met Talent’

Misschien valt het je op: het leertraject heeft een nieuwe naam! Zie een interview waarin we deze keuze toelichten. 

En de inhoud blijft grotendeels hetzelfde. Talentgericht werken blijft van essentieel belang voor de vitaliteit en effectiviteit van professionals. Een systemische blik geeft extra diepgang wanneer je er in de betrekkingen tussen mensen niet zomaar uitkomt en een laagje verder wilt kijken.

Organisaties die het beste uit mensen weten te halen, versterken niet alleen hun persoonlijke ontwikkeling, maar hebben er juist als omgeving voordeel bij dat mensen werken vanuit talent en passie: professionals zijn meer betrokken, creatiever en productiever. Werken vanuit een waarderend perspectief voegt zichtbaar waarde toe aan de groei van mens en organisatie.

Centraal staat de methodiek van talentopstellingen. Je leert naar talent kijken met een systemische blik, binnen een breder kader van de positieve psychologie en een waarderend perspectief. Zo maak je kennis met onder meer Voice Dialogue, Strengths Based Leadership, werken met (belemmerende en constructieve) overtuigingen, Solution Focused Approach, beeldend en biografisch werken, Job Crafting en Appreciative Inquiry. Met opzet kiezen we vormen die op verschillende manieren te gebruiken zijn, zodat je je eigen professionele werkwijze kunt ontwikkelen.

Opbrengsten voor professional en organisatie

Een reorganisatie, mobiliteitsvraag, werkdruk, energieverlies in werk of een persoonlijke ambitie dagen uit om keuzes te maken. Je kunt bewust kiezen voor je talent en daar werk van maken. Talent is herkenbaar in activiteiten die moeiteloos gaan, die je energie opleveren en bovenal waarin je succesvol en productief bent. In dit traject onderzoek je op een waarderende manier wat jouw specifieke talenten zijn, èn, hoe je deze bij anderen kunt herkennen en aanspreken. Daarmee geef je een impuls aan je loopbaan als professional of als leidinggevende/coach in een organisatie.

In dit traject leer je:

  • talentpatronen (belemmerende en constructieve denk- en handelingspatronen) en de dynamiek tussen talenten herkennen en effectief inzetten. Dit betekent vaak ook het leren ‘vrijmaken’ van talent;
  • talentgerichte functionerings-, loopbaan-, sollicitatie-, en coachinggesprekken voeren;
  • professionele talent levensloop in kaart brengen;
  • (project)teams vormen op basis van talent;
  • persoonlijk leiderschap gebaseerd op èn gericht op talent;
  • leren en ontwikkelen stimuleren vanuit talent;
  • inzicht in de (theoretische) achtergrond, overwegingen (haken en ogen) en effecten van talentgericht werken voor jouw team of organisatie.

We besteden ook aandacht aan vragen die ook actueel kunnen zijn in het werken met talent, bijvoorbeeld: Wat doe je als je talent in beeld wilt brengen, terwijl je organisatie aan het downsizen is? Of, kan en moet iedereen talent opsporen of het het de taak van HR? En ook, hoe geef je aandacht aan de schaduwkanten en dat wat niet vanzelf gaat?

Voor wie?

Het leertraject ‘Talentgericht Werken’ is vanuit twee perspectieven interessant:

Voor jouw professionele ontwikkeling: als oriëntatie op je loopbaan, in het kader van mobiliteit, voor meer werkplezier en energiebalans. Je ontwikkelt taal voor je talenten en werkt aan krachtige overtuigingen. Je verkent in welke werkcontext je met je talenten tot je recht komt.

Om anderen talentgericht te begeleiden: Als coach, adviseur of leidinggevende kijk je vanuit een waarderend perspectief naar kracht en mogelijkheden van professionals. Tijdens het traject krijg je tools en werkvormen aangereikt voor het opsporen en ontwikkelen van talent, die direct toepasbaar zijn in jouw organisatiecontext.

Het leertraject is een co-creatie van de groep op basis van ervaringen en eigen vragen vanuit verschillende werkvelden. Met elkaar onderzoeken we de diversiteit van talent en ontwerpen we concrete experimenten om talent effectief in praktijk te brengen.

Data najaar 2020

8 en 9 oktober 2020 (twee daagse met overnachting)
30 oktober 2020
19 november 2020
9 december 2020

Locatie

Iedere bijeenkomst is op een mooie, groene locatie in Midden Nederland (goed bereikbaar ook met OV).

Kosten

De kosten voor het traject zijn €2475,- (vrijgesteld van BTW) en €500,- voor het verblijf, diner en materiaal (vrijgesteld van BTW).

Extra optie: twee coachingsgesprekken €490,- (excl. 21% BTW).

Meer info?

Klik hier voor uitgebreide toelicht leertraject en inschrijving via FCE.

Lees verder in de blog ‘Werken met je talenten in een opstelling’ over de inhoud van het traject.