Op een koude februaridag werd ik warm ontvangen in het prachtige pand aan de Maliebaan 45 in Utrecht. De andere deelnemers druppelden een voor een binnen. Altijd weer spannend om te zien met wie je de komende bijeenkomsten gaat doorbrengen.
Na een kennismakingsronde, waarin we meteen al een talent van onszelf mochten benoemen werd ingegaan op de test die we allemaal voorafgaand hadden ingevuld. De Strengthsfinders test geeft je vijf belangrijkste talenten weer. De mijne liggen allemaal op het relationele vlak, het was niet verrassend, eerder teleurstellend. Want was dit het nu?
Hiermee begon voor mij een ontdekkingsreis, niet zozeer naar mijn talenten, als wel naar de waardering ervan en ontdekken wat dit in mijn werk en dagelijks leven kan betekenen.

Die eerste avond heb ik mijn talenten opgesteld in een talentenopstelling. Wat ik zag was een verzameling talenten die niet met elkaar samenwerkten en al helemaal geen relatie hadden tot mijn doelen. Geen wonder dat ik er niet zoveel mee kon. Door ze met elkaar in verbinding te brengen en te richten op mijn doelen werd het meer een eenheid en ik voelde de waardering komen voor mooie talenten. De dagen erna was het alsof ik er eindelijk voor uit mocht komen dat mijn talenten op het relationele vlak sterk zijn. En ik zag ineens mogelijkheden genoeg om ermee aan de slag te gaan. Zoals in een samenwerkingsverband me de taken toebedelen die het beste bij mij passen. En wat blijkt? Als ik doe waar ik goed in ben, heb ik meer plezier in mijn werk en het gaat me een stuk makkelijker af. Dat wist ik natuurlijk wel, maar nu ervaarde ik het ook.

De tweede bijeenkomst stond in het teken van het vinden van onze hefboomvaardigheden. Ofwel welke vaardigheden zijn nodig om mijn talenten op een constructieve manier in te zetten. Want, jawel, met je talenten kun je ook doorschieten en dan gaan ze tegen je werken.
Het is leerzaam om hiernaar te kijken, met anderen over te praten en soms confronterende ontdekkingen te doen. Zo kwam ik tot de ontdekking dat ik mijn talent ‘verbinding’volledig kwijt lijk te zijn als ik in een situatie terecht kom waarin ik het idee heb dat ik niet aan de eisen van bijv. een opdrachtgever kan voldoen. Bewustwording en het dan actief inzetten van andere vaardigheden helpen dan om die verbinding weer wel aan te gaan.

In de laatste bijeenkomst werd een team opgesteld met daarbij de talenten van de teammanager. Een complexe opstelling en zeer verhelderend voor de teammanager en voor ons allemaal. Wat hierin weer heel duidelijk werd is het belang van erkennen en gezien worden. Een belangrijke voorwaarde om mensen mee te krijgen in verandering.

In mijn werk als loopbaancoach is het werken met talenten een toegevoegde waarde. Zo kwam een van mijn coachees erachter dat ze in haar huidige functie haar talenten onvoldoende kwijt kan. Dat verklaarde haar gebrek aan energie en haar toenemende onzekerheid. Een andere baan zoeken is een optie, maar het is zeker de moeite waard om te onderzoeken op welke manier zij haar talenten wel kan inzetten en haar taken daarop kan afstemmen, zodat haar werk haar makkelijker afgaat.
Ik kan met mijn nieuwe inzichten over ‘jobcrafting’ zowel met coachees meedenken als mijn eigen professionele rol en focus meer afstemmen op waar ik goed in ben.

Het is mooi om te ervaren hoe het werken met talenten en de waarderende benadering in deze driedaagse workshop elkaar versterken. Het gaat niet alleen om het zien en waarderen van talenten bij anderen, maar zeker ook het zien en waarderen en inzetten van je eigen talenten. Door mijn eigen talenten in te zetten kan ik ook de talenten van anderen zien en laten schitteren. Dat hebben Margriet Schut en Brenda Vos ons op een heel plezierige en deskundige wijze laten ontdekken.